Suriye’de Beşar Esad rejimi dönemindeki yoğun baskı Suriye halkında büyük endişelere yol açtı. Rejim korkusu o kadar yaygındı ki, Suriyeliler kendi evlerinde bile asla özgürce konuşamayacaklarını hissediyorlardı.
HİÇBİR YERDE GÜVENDE DEĞİLLERDİ
Washington Post’un haberine göre, rejim döneminde kafelerde, taksilerde ve pazarlarda, hatta kendi oturma odalarında bile çoğu kişi özgürce konuşamıyordu. Rejimin istihbarat servisi veya gizli polisi tarafından duyulabileceklerinden korkuyorlardı.
GÜNÜN EN ÖNEMLİ MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
HERKES AJAN OLABİLİRDİ
Esad rejimi, etkisini sürdürmek için korku ekti. Bu korkunun kökleri sivil yaşamın her alanına yayıldı. Sokak temizleyicileri, çöp toplayıcıları, balon satıcıları, iş arkadaşları dahil herkes muhbir olabilirdi.
Suriyeliler onlarca yıldır nesilden nesile şu uyarıyı aktardı: “Duvarların kulakları vardır.”
SURİYELİLERİN “GİZLİ DİL” TAKTİĞİ
Bu gözetim ortamında Suriyeliler doğaçlama bir dil geliştirdi. Günlük ticaretten aileleri için duydukları korkulara, hatta rejimin örtülü eleştirilerine kadar her şeyi tartışmalarına olanak tanıyan bir kod geliştirdiler. Güvendikleri aile ve arkadaşları arasında bu gizli dili kullandılar.
İŞTE BÖYLE BİR KOD GELİŞTİRMİŞLER
Suriye halkından bazı vatandaşlar geliştirdikleri kodun detaylarını paylaştı.
Hala korkuyu üstünden atamayan ve soyadını gizleyen 49 yaşındaki Maysoun, “Rejim hakkında hiç konuşamazsınız. Bir şey hakkında sızlanmak istediğimizde parmağımızla taklit eder ve tavanı işaret ederek aslında rejimi eleştirirdik.” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : SABAH.COM.TR
“Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır.”